Ljiljana Smajlović u lice kritičarima cenzure | VladanBa's Blog

Ljiljana Smajlović u lice kritičarima cenzure

Ljiljana Smajlović

Krajem prošle nedjelje grupa blogera zajedničkim snagama objavila je proglas U lice cenzuri kojim se usprotivila cenzuri tokom vanredne situcije u Srbiji. Iako prvih dana proglas nije naišao na značajnije reakcije nastavio je da se širi, pa su se reakcije na koncu pojavile. Okidač je bilo reagovanje OEBS-a, nakon kojeg je u uvodniku Politike svoje stavove o proglasu i cenzuri iznijela Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica.

Smajlović piše da reagovanje OEBS-a treba ozbiljno shvatiti, kao što je, po njenim riječima, trebalo ozbiljno shvatiti i samu akciju U lice cenzuri. Ipak, u daljem tekstu uvodnika potpuno skreće sa teme, ne osvrće se na sam proglas, ne osvrće se ni na stanje cenzure, već se isključivo trudi da osudom nedelanja u nekim ranijim situacijama diskredituje OEBS, NUNS, neke od potpisnika, ali i blogere.

Karakterišući blogere kao manje poznate, a potom navodeći neka od imena, Ljiljana Smajlović očigledno pokušava ljude koji su pokrenuli čitavu priču proglasom predstaviti kao nebitne, irelevantne za uzimanje njihovog mišljenja u obzir. Iako je u pravu kada kaže da su u pitanju uglavnom manje poznati blogeri, bez velikog broja čitalaca, a time i uticaja na javnost, rekao bih da je zanemarila dvije stvari. Demokratija, makar i u ovom pojavnom obliku kakav mi imamo, podrazumijeva pravo svakoga na iznošenje mišljenja. Nijedno mišljenje ne može biti odbačeno na osnovu toga od koga dolazi, je li taj neko poznat ili ne, već isključivo na osnovu svoje sadržine i argumentacije. Internet kao slobodni medij omogućio je da se ta vrijednost demokratije mnogo lakše sprovede u praksi i da mišljenje pojedinca, manje ili više poznatog, dođe do svoje publike. U prilog ovoj tezi ide i to što su neki od sada redovnih saradnika Politike počeli da pišu upravo kao manje poznati blogeri.

Završivši tako sa diskreditacijom blogera, Smajlović ostatak teksta posvećuje disreditovanju sociološkinje Vesne Pešić, predsjednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašina Obradovića i OEBS-a. U duhu one krilatice gdje ste bili kad je gorjelo glavna kritika na račun pomenutih odnosi se na to što u nekim ranijim situacijama uticaja vlasti na medije nisu reagovali. Postala je to opasna praksa u posljednje dvije godine, njome se podobnost bilo kojeg kritičara mjeri time koliko je svojevremeno bio aktivan u kritici prethodne vlasti. Ovim Smajlović ponovo odbija da preispita samu kritiku i zadržava se na liku i djelu kritičara.

Ona to odbija do kraja. Čitam uvodnik do posljednje riječi i ne nailazim ni na jednu rečenicu koja govori o tome šta je zapravo U lice cenzuri, i još važnije, da li je napisano opravdano ili ne, a samim tim i da li je OEBS sa razlogom reagovao. Za nekoga ko ima toliko novinarskog iskustva ne bih rekao da je to slučajno, dapače. Očigledno je da Smajlović u ovom tekstu konstatuje da cenzura postoji, detektuje i njene početke, ali urednica najstarije novine u zemlji uporno odbija da se njome pozabavi u sadašnjem kontekstu, već se zadržava na pitanju zašto pomenuti nisu ranije reagovali.

Postavio bih onda i ja nekoliko pitanja ako smijem. Jesmo li odocnili i time izgubili pravo da nešto kažemo? Je li ovo stanje zacementirano i na nama je samo da se pomirimo sa njim? Ako sada svi priznamo da je prethodna vlast bila loša, ako iznesemo dokaze da smo je kritikovali, da li konačno dobijamo pravo da kritikujemo ovu?

Za nas, manje poznate blogere, pitam. Pešić, Obradović i OEBS su poznati, njima je već lakše da postavljaju pitanja u javnom prostoru.

Diskusiju na ovu temu možete pratiti na Tviteru pod heš tagom #ULiceCenzuri.

Ostavi komentar

4 Odgovora

  1. Objektivnost says:

    Citiraću LJ.Smajlović:
    “Sloboda štampe je kao i ljudska prava : mora da važi za sve, inače je nema.”

    Vi ste ostrašćena strana

  2. socioloGinje Vesne Pešić. Kad naiđem na nakaznu nepostojeću reč sa *-škinja, ja dalje ne čitam.

    N.B. bog/boGinja, Dragi/DraGinja, kneg’(=>knez)/kneGinja, sociolog/socioloGinja, psiholog/psiholoGinja isl.

%d bloggers like this: